Alemanya defineix el Sistema de Retorn com a "èxit exportable"

Dilluns 5 Novembre 2012

Després de 10 anys d'implantació del Sistema de Retorn d'envasos, Alemanya vol saber com ha funcionat. La resposta està en un ampli balanç que publica el diari econòmic Handelsblatt, sota la signatura de l'especialista Christoph Schlautmann. Les conclusions de l'avaluació a Alemanya no poden ser més favorables cap al SDDR, després de consultar a tots els actors del sector.


 
Després de consultar a tots els actors del sector, les conclusions no poden ser més favorables cap al Sistema de Retorn (SDDR). El Ministeri de Medi Ambient d'Alemanya, l'Institut Mediambiental Bifa de Ausburg, l'Institut de Recerca de l'Energia i Medi Ambient de Heidelberg, la consultora PwC o l'Institut de Recerca del Mercat Prognos, es manifesten obertament favorables als resultats obtinguts pel SDDR en aquesta dècada. Deu anys després del seu inici, el criticat sistema de Retorn sobre envasos un sol ús es converteix en un "èxit exportable". Així, Txèquia i Àustria se sumen als països que estudien la seva implementació.

No obstant això, a Espanya s'ultima en aquests dies la Llei de mesures urgents que vol impedir, per pressió de la indústria envasadora i els actuals sistemes de gestió Ecoembes i Ecovidrio, el debat sobre la seva implantació al país.

Destaquem algunes de les conclusions que inclou l'article:

La recollida d'envasos un sol ús amb dipòsit és fins al 14% més barata que l'antiga gestió de residus a través del punt verd.

Algunes grans superfícies com els supermercats Rewe fan negoci amb el dipòsit: el 2009 van guanyar 12 milions d'euros.

Segons Roland Berger, la consultoria de referència del sector de l'envàs, es preveien uns costos de 750 milions anuals. Ara, segons es pot veure en gràfics adjunts en l'article, els costos són de 216 milions anuals, inferiors als 250 milions que costaria el punt verd

Avui dia hi ha un autèntic mercat de PET pur. En els últims tres anys el PET bé reciclat ha passat de 190 euros la tona a 530 euros.

El sistema funciona "bé en l'essencial" i té un "efecte ecològic general favorable", segons un estudi encarregat pel Ministeri de Medi Ambient alemany.

L'actual ministre de Medi Ambient txec Martin Bursfk aconsella el sistema de dipòsit d'envasos d'un sol ús alemany per al seu país.

Gerhard Kotschick, expert del Ministeri de Medi Ambient afirma que el SDDR "ha contribuït significativament a la reducció d'emissions de CO2".

Les ampolles reutilitzables de cervesa van arribar a protagonitzar un renaixement: actualment, el percentatge d'envàs retornable és d'un 90%. Abans de la introducció del dipòsit, no s'arribava ni al 70%.


Les dades coincideixen plenament amb la documentació que li ha estat enviada per Retorna al ministre Miguel Arias Cañete, perquè fossin considerats durant la tramitació parlamentària de la Llei de Residus que va ser sotmesa a canvis en l'actual legislatura. Si és aprovada com pretén el Govern, donaria el cop de gràcia a l'SDDR, tal com ha anat marcant el lobby empresarial de la indústria envasadora.

Retorna està fent un gran esforç per evitar que així sigui. Fa uns dies va comparèixer al Senat per explicar els avantatges del SDDR. Ara ha fet arribar aquesta informació d'Alemanya a l'Administració i els legisladors perquè tinguin tota la informació possible abans de decidir

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: