Dijous 8 Juny 2023
· La Guàrdia Civil ha descobert 5.700 tones de residus plàstics que s'han comptabilitzat com reciclades, quan en veritat es van exportar il·legalment a països del Sud global. 

· Al seu torn, alerten de l'augment d'incendis en plantes de reciclatge des de la prohibició d'entrada de residus a la Xina, en comptes de reciclar els residus. Es torna a demostrar que existeix una falta de control i transparència alarmants amb la gestió de residus a Espanya.

· Les organitzacions que ja van denunciar a Espanya davant la Comissió Europea per incomplir els objectius de reciclatge de 2020 valoren tornar a usar la via legal per a aconseguir posar llum sobre una pràctica de la qual “podem estar veient només la punta de l'iceberg”.

· La recerca del *SEPRONA coincideix amb l'informe d'alertes primerenques de la Comissió Europa, que adverteix a Espanya del perill d'incompliment dels objectius de reutilització i reciclatge en 2025 i li recomana que introdueixi “mecanismes de control que assegurin el compliment de les normes per part de les administracions locals i regionals i els productors”.

Dimarts 16 Maig 2023
Les mateixes organitzacions, que ja han denunciat a Espanya davant la Comissió Europea per incomplir els objectius de reciclatge de 2020, alerten al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic d'una recerca que revela dubtes respecte a la comptabilitat d'Ecoembes sobre els envasos recuperats de manera separada, en particular, i les xifres de reciclatge en general.

Les entitats demanen una reunió urgent a les responsables del ministeri per a analitzar a fons aquestes evidències.

Moltes de les mesures contemplades en la Llei de Residus i el Reial decret d'Envasos estan pendents de desenvolupament en funció del compliment d'objectius, especialment, la posada en marxa d'un Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes d'un sol ús i reutilitzables.

Dijous 1 Desembre 2022
· El projecte de Reial decret d'Envasos, que acaba de remetre's al Consell d'Estat, invalida part de la Llei de Residus aprovada a l'abril en permetre que Ecoembes s'autoavaluï.

· En conseqüència, l'arribada del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes, amb el qual s'aconseguiria posar fi als 35 milions d'envasos de begudes que cada dia contaminen l'entorn i danyen la salut de les persones, corre perill de retardar-se una dècada.

· La Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental ha ignorat repetidament els advertiments de les entitats ecologistes, que també denuncien la reculada que implica l'eliminació de la prohibició de l'ús de substàncies tòxiques en envasos alimentaris com els Ftalats i el Bisfenol A, contemplada en el Reial decret.

Dilluns 3 Octubre 2022
· Organitzacions ambientals lamenten la influència de la indústria, que a través d'una intensa labor de pressió a Brussel·les, ha aconseguit que des de la Direcció General d'Indústria i Emprenedoria de la Comissió Europea (CE) es recomani al Govern d'Espanya rebaixar els punts més ambiciosos del Reial decret d'Envasos que està pendent d'aprovació abans de finals d'any.

· La forta pressió de la indústria dels envasos d'un sol ús pot veure's en les gairebé 40 aportacions, moltes coordinades, enviades per les patronals a la Comissió.

· Les mesures més aplaudides del text, com són la prohibició de l'ús de substàncies tòxiques en els envasos (Ftalats i Bisfenol A), els objectius de reducció de residus, especialment d'ampolles de plàstic, la prohibició de l'envasament de fruites i verdures o que les empreses paguin el cost de les neteges d'escombraries disperses estan en escac pel dictamen efectuat des d'Europa.

· Si bé el projecte de Reial decret d'Envasos ja mancava d'ambició en alguns aspectes, rebaixar encara més les seves mesures suposa un dur cop per als avanços legislatius cap al residu zero.

Dimarts 24 Maig 2022
La fundació Changing Markets i el moviment internacional Break Free From Plastic presenten el primer rànquing europeu de supermercats respecte als seus compromisos davant la crisi del plàstic i acusen les grans cadenes de falta d'acció i de transparència.

Analitzats més de 70 supermercats de 13 països diferents, la puntuació mitjana d'aquests és de 13.1 punts sobre 100, però en el cas de les marques espanyoles no arriben ni a deu punts.

Alcampo (16), Aldi (15), Lidl (13), El Corte Inglés (7), Mercadona (0,7) i Carrefour (0) naufraguen en conceptes com a transparència, compromisos quantificables i suport a mesures obligatòries.

Feed RSS de notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: