Acord històric: la UE posa data al final definitiu dels plàstics d'un sol ús

Dimecres 19 Desembre 2018

La Comissió Europea, el Parlament i els Estats membres han consensuat el text definitiu de la Directiva contra els plàstics d'un sol ús que ha d'assegurar el final de la societat del 'usar i llençar'. Entre les mesures pactades, s'inclou un objectiu de recollida selectiva per a les ampolles de plàstic el 77% per 2025 i el 90% per al 2030, fet que suposa de facto l'arribada definitiva dels Sistemes de Dipòsit.


Després de mesos d'intenses negociacions, la UE ha acordat el text definitiu de la Directiva contra els plàstics d'un sol ús. La Comissió Europea, el Parlament Europeu i els Estats membres han arribat a una posició conjunta històrica en la lluita contra la societat del 'usar i llençar' i han posat els fonaments perquè ampolles, bosses, embolcalls, coberteries d'un sol ús, tovalloletes , burilles i globus deixin de contaminar en pocs anys el nostre entorn.

Entre les principals mesures pactades, es troben:

-La prohibició de diversos articles de plàstic d'un sol ús, incloent plats, coberts i envasos de poliestirè expandit.

-La aplicació total de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP), que garanteix que els fabricants paguin per la gestió global dels seus residus i es responsabilitzin també del cost de la neteja de diversos articles de plàstic d'un sol ús, incloses burilles de cigarrets i arts de pesca, a partir de 2021.

-El objectiu de recollir selectivament el 90% de les ampolles de plàstic en 2029, arribant prèviament al 77% en 2025 i obligant que totes les ampolles de begudes siguin produïdes amb un 30% de contingut reciclat en 2030.

Aquest últim punt suposa de facto la implementació en tots els Estats membres del Sistema de Dipòsit d'envasos per a begudes, ja que fins a la data és l'únic sistema que garanteix la correcta reutilització i reciclatge de més del 90% dels envasos de begudes en els països on ja funciona, com Alemanya i els països escandinaus, per exemple. De fet, algunes CCAA a Espanya, com Navarra o Balears, han aprovat, o estan a punt de fer-ho, ambicioses lleis de residus totalment alineades amb la proposta de la UE i que consideren el Sistema de Dipòsit com la solució als envasos de begudes abandonats.

"Com a molt tard, el 2024 tots els països hauran de tenir en marxa un Sistema de Dipòsit per a les ampolles de plàstic si volen complir aquests objectius. Més val tard que mai ", ha admès Joan Marc Simon, el director de Zero Waste Europe.

"Estem molt contents d'aquest acord ja que facilita que, ben aviat, recuperarem l'hàbit de retornar els envasos buits a les botigues per evitar que, com passa a Espanya, cada dia 30 milions de llaunes i ampolles es perdin i acabin abandonades en el nostre entorn. A més, en els llocs on ja funciona aquesta pràctica, les persones estan contentes de participar d'un sistema tan eficaç ", ha explicat Miquel Roset, director Retorna.

"Les noves lleis són un primer cop significatiu al monstre de la contaminació plàstica", ha afegit Delphine Lévi Alvares, coordinadora del moviment Break Free From Plastic a Europa. "No obstant això, el seu impacte depèn de l'aplicació per part dels nostres governs nacionals, que han d'adoptar immediatament objectius ambiciosos per reduir els plàstics d'un sol ús i garantir que els productors paguin per la seva contaminació", ha conclòs.

Demà, 20 de desembre, s'espera que els ministres nacionals de Medi Ambient aprovin la Directiva acordada. Els Estats membres disposaran de dos anys per traslladar-a les seves legislacions nacionals, que haurien d'entrar en vigor a principis de 2021 com a molt tard.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: