Crisi mediambiental: el consum anual mundial d'envasos de begudes s'acosta als 2 bilions

Dijous 9 Maig 2019

Una coalició internacional d'organitzacions i voluntaris ha fet una crida global per aconseguir un planeta net (Clean Planet) a través d'una acció coordinada en una vintena de països de tot el món i que a Catalunya s’ha desenvolupat al Delta de l’Ebre

Sol·liciten un Sistema de Dipòsit global per als envasos de begudes que solucioni la contaminació que provoquen aquests gairebé 2.000.000.000.000 de llaunes, ampolles i brics que es consumeixen cada any

A Catalunya, cada dia es consumeixen 9 milions d’aigües, cerveses, sucs i refrescs i, com a conseqüència d’això, 30 milions de llaunes, ampolles i brics es perden i acaben contaminant el nostre entorn
 En una acció internacional per demanar un planeta net (#CleanPlanet), una xarxa global d'entitats i activistes s'han organitzat per demanar Sistemes de Dipòsit per als envasos de begudes a tot el món i aturar així el dany ambiental causat per la gran quantitat de llaunes, ampolles i brics que cada dia es produeixen, venen i abandonen a tot el planeta.


A les 9 del matí (hora local a cada país) del 9 de maig i durant un període de 24 hores, aquesta coalició internacional amb grups en una vintena de països en cinc continents [1] ha llançat una sèrie de fotografies aèries i vídeos mostrant una frase escrita sobre camps, platges i edificis. Començant per Nova Zelanda, Austràlia o la Xina i acabant per la costa oest dels Estats Units, el missatge ha estat el mateix a tot el món: 'Clean Planet' o planeta net. A Catalunya, l'acció s'ha desenvolupat a la Platja del Trabucador del Delta de l'Ebre.

Aquesta acció global persegueix l'objectiu de conscienciar sobre l'impacte ambiental que té el consum massiu d'envasos de begudes i incloent una crida internacional perquè els governs de tot el món s'estenguin, actualitzen o introdueixin Sistemes de Dipòsit a tot el món que solucionin la contaminació generalitzada que produeixen llaunes, ampolles i brics arreu del planeta.
 

En un comunicat conjunt de l'aliança Clean Planet s'afirma:

"La magnitud del problema requereix una acció global immediata. No volem perdre més temps per tornar a gaudir d'un planeta net. Els governs del món han de prendre mesures contra la devastació ambiental causada pels envasos de begudes".

 

"A través dels Sistemes de Dipòsit, que asseguren la reutilització i el reciclatge de més del 90% dels envasos de begudes que es venen, tenim l'oportunitat de deixar d'asfixiar al nostre planeta amb els bilions de llaunes, ampolles i brics que es produeixen cada any".

Els Sistemes de Dipòsit per a envasos de begudes, que ja funcionen de manera efectiva en més de 40 regions a tot el món, redueixen el dany ambiental causat en enterrar, cremar i abandonar milions d'envasos de begudes cada dia i fan que els productors d'aquestes llaunes, ampolles i brics siguin realment responsables del cost dels residus que generen.

El 2015, es va estimar que es van vendre a tot el món 1,6 bilions d'envasos de begudes [2]. Usant projeccions de creixement basades en l'augment del nombre d'envasos de begudes venudes de 2014 a 2015, les vendes globals de llaunes d'alumini, ampolles de vidre i plàstic, així com brics de cartró, bosses i bossetes per a begudes, ha arribat a 1.9 bilions el 2019.

"Hi ha nombroses experiències internacionals que demostren l'eficiència dels Sistemes de Dipòsit, des de la UE estan animant constantment a la seva implantació i les enquestes a tot el món conclouen que la majoria de la població és favorable a recuperar l'hàbit de retornar els envasos a la botiga. És el moment de fer el pas definitiu", han declarat els responsables de Retorna, representants espanyols de l'aliança Clean Planet.

A Catalunya, la xifra de consum diari d'aigües, cerveses, sucs i refrescs és de 9.000.000 i, derivat d'aquest consum, cada dia 5.500.000 de llaunes, ampolles i brics es perden i acaben contaminant el nostre entorn.

Notes:
1. Llista de les organitzacions de l'aliança 'Clean Planet': 
Kiwi Bottle Drive (Nova Zelanda)
Boomerang Alliance (Austràlia)
China Environment Protection Foundation (Xina) 
Bali Fokus (Indonèsia)
Sea Movement (Filipines)
DHZ (Iran)
Zero Waste Romania (Romania)
Green Liberty (Letònia)
Comuni Virtuosi (Itàlia)
Infinitum (Noruega)
Recyling Netwerk, GoClean de Liemers i Plastic Soup Foundation (Països Baixos)
Propers Strandlopers (Bèlgica)
Retorna, Amgos de la Tierra i Clean Ocean Project (Espanya)
Sciaena (Portugal)
Campaign to Protect Rural England (Anglaterra)
Do you have the bottle (Escòcia)
Marine Conservation Society (Regne Unit)
Donde Reciclo (Argentina)
Environmental Defence (Canadà) 
Story of Stuff (Estats Units) 

2. Rexam Annual Report 2015: Globalment, prop de 1.6 bilions d'envasos de begudes van ser venuts el 2015, un increment del 5% en volum respecte a 2014.
 


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: