Potocnik: "Els Sistemes de Retorn s'han mostrat molt eficaços per aconseguir altes taxes de reciclatge i reutilització"

Divendres 23 Novembre 2012

El comissari europeu de Medi Ambient intervé a la Setmana Europea de Prevenció de Residus a Vitòria i afirma que aquest model de gestió "creixerà en el futur".


Janez Potocnik, comissari europeu de Medi Ambient es va mostrar ahir ferm partidari dels Sistemes de Retorn a Europa i a Espanya "per la seva eficiència en recuperació, reutilització i reciclatge", segons va assenyalar en la seva intervenció per vídeo a la Jornada de Prevenció de Residus que va tenir lloc a Vitòria, la Green Capital 2012, en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Potocnik també s'ha referit a les avantatges d'aplicar la legislació europea de residus, "que podria crear 400.000 llocs de treball a Europa, dels quals gairebé 55.000 serien a Espanya".

El comissari va emfatitzar la necessitat de "substituir els abocadors per als residus sòlids urbans i en el seu lloc construir plantes de reciclatge". Encara hi ha sis països a la UE que han reduït l'ús d'abocadors per sota del 5%, encara hi ha deu països que envien a l'abocador més del 70% dels seus residus va relatar el mateix Potocnik, que va afegir que la facturació del sector de residus podria incrementar en més de 40.000 milions "només implantant la legislació actual". "Cal construir la societat del reciclatge", va concloure el comissari.


 
Maria José Delgado, de la Subdirecció de Residus del MAGRAMA, va indicar que els objectius del Ministeri coincideixen plenament amb els de la UE. "Hem de veure com avançar en el compliment d'aquests objectius ja que, efectivament, les estadístiques indiquen que tenim bastant camí per davant". En aquest sentit, Alodia Pérez, responsable de residus d'Amics de la Terra, ha al·ludit a les dades d'Eurostat que confirmen que Espanya envia a l'abocador el 58% dels seus residus mentre que només recicla el 15%. Segons Pérez: "ens preocupa que Ecovidrio està sent investigat per la Unió Europea. Si això succeeix amb el vidre, que és un dels materials més reciclats, què passarà amb la resta d'envasos? ".
 

 
Segons dades de la CE, Espanya es troba en el lloc 12 de la UE en matèria de gestió de residus. Un lloc intermedi, que per a la majoria dels ponents de la Jornada és "insuficient" i "millorable". En aquesta línia es va situar, per exemple, Andoni Uriarte, president de l'associació de recicladors de plàstic PET. "Reciclem el 23% del PET a Espanya. No és una bona dada", va declarar. Aquest industrial va alertar que el 40% dels recicladors de PET "estan en risc de tancament per manca de residus, uns residus que majoritàriament van a l'abocador". El pitjor no és això, sinó que les bales de plàstic recuperat en les plantes de selecció que els envien per reciclar tenen tants impropis, que la meitat d'elles són inservibles per al seu reciclatge i les han de trametre a l'abocador. "Comprem la tona de PET a 300 euros, però com que no serveix més de la meitat, al final ens costa uns 700 euros", ha detallat.


 
Uriarte també es va lamentar del que es comptabilitza com reciclat en les dades oficials: "Primer de tot, necessitem un sistema transparent pel que fa a les xifres oficials". Aquesta realitat és a la qual es va referir Víctor Mitjans, Director d'Estudis de Retorna, denunciant: "només 1 de cada 5 llaunes i envasos van a parar al contenidor groc. La implantació d'un Sistema de Retorn d'envasos a Espanya suposaria ampliar la recollida selectiva d'envasos en mig milió de tones".

El Sistema de Retorn d'envasos (SDDR) és precisament el que aconsegueix índexs de recuperació i reciclatge de més del 90% dels envasos. La seva eficiència es demostra en els més de 40 països o regions que ja ho tenen implantat. Aquest sistema de gestió d'envasos és el que va defensar Miquel Roset, director executiu de Retorna, l'associació que impulsa aquest sistema a Espanya.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per a evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

   
 

   Retorna és membre de: