Europa situa Espanya al vagó de cua de la gestió de residus
Dijous 5 Desembre 2013En un estudi de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, la gestió dels residus a Espanya s'equipara amb la dels estats membres menys eficients, al nivell de països com Romania, Bulgària o Grècia. Entre els més eficient es troben Alemanya, Dinamarca o Suècia. Consulta l'informe.
En un estudi publicat recentment per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea titulat 'Mesures per al reverdiment de la UE (Steps towards greening in the EU)' i elaborat per l'Institute for European Environmental Policy (IEEP) i el Ecologic Institute amb l'objectiu de supervisar els èxits dels estats membres en diferents àrees de política ambiental, Espanya ha estat inclosa en el grup de països on la gestió dels residus és poc eficient, el més baix dels nivells que estableix l'informe. "A Espanya, el rendiment de la gestió de residus varia en gran mesura entre els seus CC.AA (...), però, en qualsevol cas, tot i que el país es va unir a la UE el 1986 i ha tingut 25 anys per millorar la gestió dels seus residus, encara roman en el grup d'estats més ineficients", raona l'estudi.
L'informe analitza el rendiment dels països membres de la UE en quatre grans àrees d'actuació : la gestió de residus, els aspectes econòmics, fiscals i financers, el suport a les PIMES i la qualitat de l'aire, amb l'objectiu d'avaluar el seu progrés en les polítiques marcades des d'Europa i identificar on es poden fer grans esforços. En l'aspecte de la gestió dels residus, l'estudi divideix els estats membres en tres grans grups: molt eficients, mitjanament eficients i poc eficients pel que fa a les directives marcades per la Comissió Europea, incloent a Espanya en aquest últim grup. Per la seva falta d'aplicació de les directives comunitàries i pel seu poc respecte a la jerarquia en la gestió de residus de la UE, on la incineració i l'abocador són les últimes opcions, Espanya està al vagó de cua al costat de països com Bulgària, Romania o Grècia. En la banda oposada, s'indica com els més eficients a Dinamarca, Alemanya, Holanda o Suècia entre d'altres.
D'aquests països d'alt rendiment s'indica que en general compleixen amb els objectius de la UE i que fa bon ús d'instruments com els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn. No obstant això, en els països de menor rendiment com Espanya es censura que tenen nivells extremadament alts d'abocament, l'opció més baixa en la jerarquia de residus i " per tant no estan d'acord amb l'esperit ni la lletra de la legislació de la UE". S'afegeix : "Els nivells de reciclatge i compostatge també segueixen sent molt baixos (...). Els residus no semblen estar rebent l'atenció que requereixen i d'aquesta manera s'ignoren l'economia verda, el seu potencial com a recursos i la seva considerable impacte en la salut humana i el medi ambient". A més, per a països com Espanya i els del seu nivell, l'informe incideix en la feble aplicació de la responsabilitat ampliada del productor, el mal ús dels fons estructurals i l'absència de dades fiables.
Per a Espanya, l'estudi de la Direcció General de Medi Ambient fa, entre altres, les següents recomanacions:
-Desenvolupar polítiques que donin suport a una economia circular i respectar la jerarquia dels residus, incloent la prevenció.
-Fomentar l'ús dels instruments econòmics apropiats, en particular impostos sobre l'abocament i la incineració.
-Revisar l'aplicació de la responsabilitat ampliada del productor en la línia dels estats més eficients de la UE.
Les apreciacions de l'estudi ve a ratificar l'exposat en 'Un jaciment a les escombraries', l'informe presentat fa menys d'un mes per Ecologistes en Acció i Amics de la Terra sobre la precària situació dels abocadors espanyols.
Consulta l'estudio complert: 'Steps towards greening in the EU'
- Compartir...
- Send to a friend
- more...