Lluita contra la contaminació per plàstics: Espanya, ressagada per la seva escassa ambició
Dijous 1 Juliol 2021
L'Aliança Rethink Plastic, el moviment Break Free From Plastic i l'Aliança Residu Zero, de la qual formen part Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Retorna, Rezero i Surfrider España, han presentat avui dos documents en relació a la lluita contra els plàstics d'un sol ús, que tornin a deixar a Espanya en mal lloc.
Tant a un informe d'evaluació de les mesures adoptades pels països de la UE per a eliminar progressivament els plàstics d'un sol ús més abandonats, com a un catàleg de bones pràctiques per a donar suport a la transició a alternatives reutilitzables, Espanya es manté en el furgó de cua. Davant el pròxim tancament del termini (el 3 de juliol de 2021) per als Estats membre de la UE per a transposar la Directiva sobre plàstics d'un sol ús i que l'Executiu no complirà, tots dos informes posen en relleu la urgent necessitat de prendre mesures més ambicioses.
A l'evaluació de les mesures d'implementació en matèria de plàstics d'un sol ús es mostren els països en els quals s'han obtingut millors resultats (destacats en verd) i els Estats membre que no han complert els objectius d'implementació obligatoris establerts per la UE per a frenar la contaminació per plàstics (destacats en taronja i vermell).
Per a frenar la contaminació per plàstics, la UE va aprovar en 2019 la Directiva sobre Plàstics d'un Sol Ús que obliga els països de la UE a aplicar una sèrie de mesures contra els plàstics d'un sol ús que més comunament es troben a les platges europees. Basat en l'avaluació d'ONG europees i nacionals, el primer informe publicat avui avalua l'actuació de tots els Estats membres de la UE més Noruega en la transposició de la Directiva d'Ús Únic.
L'avaluació situa a Espanya entre els països que donen llargues, lluny d'Estònia, França Grècia i Suècia els qui l'encapçalen. Espanya està en procés de transposar la Directiva europea després de l'aprovació del projecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats. Però aquesta llei, que queda per aprovar en el Parlament, no està a l'altura de la crisi mediambiental, climàtica i de salut que vivim.
NEW REPORT🚦Now is the time to move on from #singleuseplastics - literally!🚦
— Rethink Plastic (@RethinkPlastic) July 1, 2021
By 3 July, all EU countries must transpose the #SingleUsePlastics Directive, a landmark legislation to tackle #plasticpollution. How is each country doing?
Read our assessment 👉https://t.co/7MysUWF7mu pic.twitter.com/CNF61jByNa
Seguint el text europeu, Espanya està a punt de prohibir tots els plàstics (incloses les bosses) oxodegradables i una sèrie de productes de plàstic d'un sol ús: bastoncillos de cotó, palletes, escuradents i coberts, plats, tiges de globus, així com envasos de poliestirè expandit per al menjar i begudes per a portar.
A més, Espanya té previst introduir mesures sobre productes que no figuren en la Directiva de la UE, com les safates de plàstic que serveixen d'envàs, els productes monodosis de plàstic, les anelles de plàstic i els palitos de plàstic de subjecció utilitzats en el sector alimentari (com per exemple per a caramels, gelats i altres productes alimentaris) quan són de plàstic no compostable. També es prohibeixen les microesferes de plàstic de menys de 5 mm afegides intencionalment.
No obstant això, encara no s'han fixat terminis ni objectius quantitatius i els plàstics compostables no estaran subjectes als objectius de reducció del consum.
Quant a les prohibicions, a més de les mesures de la Directiva de la UE, Espanya ha incorporat altres mesures per a limitar la contaminació per globus i ampolles de plàstic en esdeveniments públics, a nivell de les administracions públiques i en el sector HORECA (hotels, restaurants i cafeteries). Els gots per a begudes, inclosos les seves tapes i taps, i els recipients alimentaris destinats al consum immediat hauran de ser reduïts un 50% en 2026 respecte a 2022 i un 70% per a 2030 respecte al mateix any.
Espanya, al no adoptar un sistema estatal de dipòsit per a la recollida i reutilització d'envasos com ja tenen molts dels seus veïns europeus, ni tampoc mesures concretes per a promoure un augment efectiu de la reutilització, obté una bandera taronja en el rànquing europeu. Sense aquestes mesures el país no complirà amb la Directiva, que obliga a recollir de forma separada el 90% de les ampolles de plàstic en 2029 (i el 77% de les ampolles de plàstic en 2025), ni propiciar una reducció ambiciosa i sostinguda de la producció d'envasos de begudes d'un sol ús.
A més, la proposta de Llei de Residus de l'executiu no contempla cap quota obligatòria d'ús d'envasos reutilitzables, a diferència de textos més ambiciosos com els aprovats a Navarra o Balears.
Finalment, quant a les mesures sobre la responsabilitat ampliada dels productors, Espanya ha mantingut els requisits mínims introduïts per la Directiva sense mostrar més ambició perquè els productors paguin el veritable cost de la gestió dels envasos, sent així que actualment més de la meitat l'assumeix les administracions locals.
Elisa Rojo, portaveu d'Ecologistas en Acción: "Mentre no prenguem mesures més ambicioses, com la reducció de l'ús de plàstics des de l'origen o la implantació d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos per a la seva recollida i reutilització, entre moltes altres, seguirem sense estar a l'altura de la crisi mediambiental present".
Miquel Roset, director de Retorna: “Els diputats i diputades han d'acabar amb els 35 milions de llaunes, ampolles i bricks que cada dia es perden i contaminen el nostre territori terrestre i marí. La solució és que la Llei de Residus obligui a vendre les begudes amb dipòsit a partir de l'1 de gener del 2023 perquè puguem retornar-les a botigues i supermercats, com ja fan amb èxit en molts països d'Europa i com s'ha legislat a Portugal perquè es faci en breu”.
Xavier Curto, de Surfrider España: "No hem d'oblidar que cada any arriben als oceans entre 10 i 12 milions de tones d'escombraries marines. Si no prenem un canvi disruptiu, la problemàtica continuarà vigent. La Llei de Residus és una oportunitat per a aquest canvi".
Països que ja estan posant en marxa solucions efectives
Check out this interactive map of successful initiatives to reduce #SingleUsePlastics!
— Seas At Risk (@SeasAtRisk) July 1, 2021
It includes over 150 solutions developed by local authorities, businesses, schools & NGOs across Europe.
Get inspired!#BreakFreeFromPlastichttps://t.co/zRSbdfE9pJ #RethinkPlastic @SeasAtRisk pic.twitter.com/5GZY18wPTV
- Compartir...
- Send to a friend
- more...