Article Aliança Residu Zero: Sobren les raons pel 'porta a porta'

Dimarts 21 Setembre 2021

El sistema 'porta a porta' és la millor manera de simbolitzar l'aposta municipal pel residu zero i així complir àmpliament l'objectiu europeu de recuperar el 50% dels residus.



La gestió de residus municipals és un dels àmbits clau de la política ambiental municipal, i també aquell on els ajuntaments dediquen més recursos. Per aquest motiu, cal emprar tot un ventall d'eines, des de la inversió pública fins a les normatives locals, passant per la comunicació, per a aconseguir cada vegada millors resultats en prevenció i en recollida selectiva.

Per a sortir de l'estancament provocat per l'actual sistema de recollida basat en contenidors oberts on es barregen residus de tota mena, s'han de prioritzar sistemes que permetin individualitzar la recollida de residus i implantar mesures que promoguin la gestió dels residus el més a prop possible del punt de generació: el sistema de recollida porta a porta és en aquest sentit primordial i necessari per als ajuntaments.

Sense la implantació del porta a porta no aconseguirem els nivells de recuperació fixats per la UE. Ras i curt. L'Estat espanyol s'enfronta al desafiament de reduir de manera significativa el balafiament de recursos i l'impacte ambiental associat als residus. Per a aconseguir-ho, s'imposa la necessitat d'introduir, especialment en les grans urbs, un sistema de recollida molt més efectiu que l'actual. Un sistema en el qual la ciutadania sigui part activa del canvi i vegi recompensat el seu esforç.

El canvi de sistema: necessitat ineludible
Si bé l'objectiu de recuperació europeu per a 2020 era del 50%, les dades a Espanya es movien el 2019 al voltant del 35%. Aquest flagrant incompliment posa en evidència que els successius governs no han estat per la labor i no s'han implementat les polítiques necessàries. Continuem de ple, doncs, en el model de producció i de consum lineal, amb tractaments finalistes (abocadors i incineradores) defensats per la mateixa administració.

Immersos en una emergència climàtica sense precedents, no podem continuar permetent-nos un model ineficient de la gestió dels residus. Menys encara si cap quan les alternatives existeixen i estan funcionant amb èxit.



Les xifres avalen el porta a porta
El sistema de recollida de residus porta a porta és un model contrastat que ofereix resultats inigualables. Ja s'ha implantat i va en augment en més de 200 municipis a Catalunya, uns 35 municipis a les Illes Balears, desenes al País Basc i a Navarra i mitja dotzena al País Valencià.

Les dades de la seva recent introducció en el barri barceloní de Sant Andreu tornen a demostrar-lo. En aquests moments, després de només tres mesos de rodatge, està arribant a les plantes de recuperació el 80% dels residus generats en el barri. Aquest resultat significa doblegar el 37% que s'obtenia amb el model anterior i superar folgadament el 65% de l'objectiu europeu fixat per al 2035. Insistim: amb només tres mesos. I una altra dada per a prendre nota: d'aquest 80%, només entre un 2 i un 4% són impropis; és a dir, es guanya, i molt, en recuperació i es guanya també en eficiència en els processos de reciclatge.

Responsabilitat urbana i solidaritat territorial
És imprescindible forçar aquesta acceleració de resultats, especialment a les ciutats més poblades, com Madrid, Barcelona, València i Sevilla, i les seves àrees metropolitanes. És en les grans àrees urbanes on ha d'apostar-se sense dilació pel sistema de recollida porta a porta, malgrat el repte que suposa qualsevol canvi de gestió d'aquest calat. Perquè les grans àrees urbanes són els grans focus de producció de residus.

També es tracta, doncs, d'una qüestió de solidaritat territorial, ja que els residus que es generen i recullen en elles, acaben en les diferents plantes de tractament finalistes escampades pel territori, mai molt prop dels grans generadors urbans. Si hi ha un sistema que permet reduir la quantitat de residus externalitzats per les grans ciutats, per responsabilitat urbana, cal implantar-lo.

Les claus de l'èxit del sistema porta a porta
És innegable que un canvi conceptual com el que planteja el sistema de recollida de residus porta a porta suposa un desafiament a administracions públiques, empreses i ciutadania. Però no és moment per a eludir responsabilitats i les experiències anteriors ens indiquen les claus de l'èxit per a la seva implantació.

D'una banda, és necessari fer un important esforç comunicatiu per a transmetre a la ciutadania la ineludibilidad del canvi. També per a informar dels aspectes logístics associats al nou model, dilucidar dubtes i superar reticències. Cal tenir molt present en tot moment que els canvis d'hàbits xoquen amb la força del costum. I no oblidar que s'està imposant un esforç addicional a una ciutadania que en molts casos ja viu en situacions de precarietat, amb limitacions econòmiques, d'espai i de temps. D'altra banda, el porta a porta requereix treballar amb minuciositat per a adaptar-ho a la realitat de cada barri, poble o ciutat, i fer actualitzacions periòdiques per a ajustar-ho quan sigui necessari. El model és flexible i els llocs on ja s'ha implantat donen exemple de com trobar solucions a cada cas.

Recompensa a l'esforç personal
Davant una ciutadania cada vegada més conscienciada de la crisi ecològica, és necessari facilitar eines perquè aquesta pugui reduir de manera efectiva l'impacte ambiental del seu dia a dia. El model de recollida selectiva actual, amb els seus contenidors oberts on es barregen residus de tota mena no dóna resposta a aquesta necessitat. Al contrari, ja que transmeten a les persones més conscienciades la percepció que el seu esforç cau en sac trencat.

Per a revertir aquesta situació, és necessari acabar amb l'anonimat dels residus. A tots els nivells. De la mateixa manera que defensem la importància que les indústries assumeixin els costos ambientals dels seus residus; igual que exigim que s'apliqui el principi de responsabilitat ampliada del productor, creem que ha arribat el moment que els residus domèstics tinguin nom i cognom. Per a assumir responsabilitats i per a compensar esforços, ja que amb el sistema de recollida porta a porta pot premiar-se a les veïnes i els veïns amb descomptes en les taxes de residus. I també perquè creiem que l'eficiència del sistema i la recompensa a l'esforç personal són bones raons per a animar a fer el pas a la ciutadania que encara es resisteix a separar correctament els seus residus.

A més, el sistema porta a porta possibilita no sols el retorn d'incentius, sinó també la implantació del pagament per generació i aplicar el principi que qui contamina paga, és a dir que, el que genera més residus, paga més.

Per un sistema més just i eficient
Així doncs, des de l'Aliança Residu Zero animem als ajuntaments de tot l'estat a implantar el porta a porta, seguint el deixant de ciutats com Barcelona i, alhora, reivindiquem que és el moment perquè el Govern aposti decididament per una nova política de gestió preventiva, que prioritzi sistemes de recollida de residus eficaços i avalats per les xifres de recuperació. I no sols per a complir amb els objectius europeus. També per solidaritat territorial, per a compensar l'esforç personal de la ciutadania compromesa i per a animar a la que encara no ho està, per a deixar de malbaratar recursos i per a reduir emissions. Per a tenir, en definitiva, unes vides, uns pobles i unes ciutats més sostenibles.
 Neteja Copia el text

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per a evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

   
 

   Retorna és membre de: