Retornar llaunes i ampolles a la botiga: una realitat a Espanya amb la nova Llei de Residus

Dijous 31 Març 2022

-El ple del Congrés aprova definitivament la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular que recuperarà la pràctica de ‘retornar el casc’ a Espanya per a evitar que cada dia 35 milions d'envasos de begudes es perdin i contaminin el nostre entorn.

-Vendre aigües, refrescos, sucs i cerveses amb un petit dipòsit que es recupera quan retornes l'envàs buit a qualsevol comerç permet en llocs com Alemanya o els països escandinaus reutilitzar o reciclar més del 90% de les seves llaunes, ampolles i briks.

-Estudis i recerques de prestigi reclamen l'arribada del Sistema de Dipòsit per a complir amb els objectius europeus.



El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament La Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, fent un pas definitiu perquè a Espanya recuperem la pràctica de ‘retornar el casc’ en botigues i supermercats i puguem evitar així que cada dia 35 milions de llaunes, ampolles i briks es perdin i contaminin el nostre entorn.
La votació final de les esmenes incorporades al Senat al projecte de Llei de Residus ha estat l'últim pas d'un text que, després del seu pas per la cambra alta, detalla un full de ruta i un mètode de càlcul més clars i precisos perquè els envasos de begudes es puguin vendre amb dipòsit. L'esmena referent al Sistema de Dipòsit (disposició addicional dissetena) ha tirat endavant amb el consens d'una amplíssima majoria dels representants del Congrés, 279 vots favorables, 51 abstencions i només un vot en contra. 

El 85% de la població ho vol
El text aprovat finalment confirma la determinació del Congrés d'obrir la porta a retornar en el comerç una ampolla de plàstic d'aigua o una llauna de refresc, un brik de suc o una ampolla de vidre de cervesa i recuperar els diners prèviament deixats com a dipòsit. Es tracta d'una pràctica que està implantada en més de 40 països i regions del món i que aconsegueix que més del 90% dels envasos de begudes es recuperen per a reutilitzar-se o reciclar-se en nous envasos.

A més, és una mesura que compta amb un immens suport social. Una recent enquesta mostrava que el 85% de les persones volen retornar llaunes, ampolles i briks en botigues i supermercats al més aviat possible; especialment les ampolles de vidre, per ser els envasos més fàcils d'emplenar i reutilitzar.

La llei vincula la posada en marxa de la 'devolució del casc' amb el compliment dels objectius de recollida separada d'ampolles de plàstic en 2023, que se situa en un 70%. I la realitat d'aquesta recollida selectiva a Espanya fa gairebé inexorable l'arribada del Sistema de Dipòsit.

Xifres concloents
El mes de setembre passat, va ser el propi Ministeri de Transició Ecològica qui va presentar les conclusions del 'Estudi de viabilitat de la implantació d'un Sistema de Deposito, Devolució i Retorn (SDDR) a Espanya', elaborat per la consultora Tragsatec. El treball concloïa que amb l'actual sistema de gestió de residus d'envasos de begudes “no s'aconseguiria cap dels objectius de recollida separada neta d'ampolles de beguda de plàstic”. I no sols això. L'estudi afirmava que amb un Sistema de Dipòsit sí que es complirien els objectius comunitaris i, a més, es xifrava al mig milió de tones de diòxid de carboni l'estalvi d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que es generaria. “Aquest estalvi es deu principalment a l'increment de reciclatge d'alumini i PET (i altres materials), que eviten les emissions associades a les produccions primàries d'aquests materials”, resava el treball de Tragsatec.

Més recentment, un altre estudi ha ratificat aquestes conclusions. ‘A realistic material flow analysis for end-*of-*life plastic embalatge management in Spain: Data gaps and suggestions for improvements towards effective recyclability', és el nom de la recerca duta a terme per un grup d'investigadors de la universitat catalana Elisava i publicada en la revista científica de Quartil 1 Sustainable Production and Consumption. L'estudi afirma que la recollida separada dels envasos de plàstic a Espanya és molt més baixa del que asseguren els gestors actuals i la situa en el 15%, amb un reciclatge real del 10,7%. Respecte al PET, el material de les ampolles de plàstic, la recollida selectiva està en el 25.9%, a gran distància del 70% que exigeix la llei per a 2023 i que significa que puguem retornar ampolles i altres envasos de beguda a les botigues i supermercats. De fet, els autors de la recerca proposen que per a garantir el contingut de material reciclat en els envasos en contacte amb aliments el PET, “hauria de posar-se en marxa un sistema diferent de recollida, per exemple, mitjançant un Sistema de Dipòsit”.

A partir d'ara, el Reial decret d'Envasos i Residus d'Envasos haurà de definir les condicions per a un Sistema de Dipòsit amb el màxim d'envasos possibles, incloses les llaunes d'alumini, les ampolles de vidre i els briks de cartó, i el Govern haurà de garantir el compliment del full de ruta que ens permeti retornar els envasos de begudes a la botiga al més aviat possible.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per a evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

   
 

   Retorna és membre de: