Col·lectius socials denuncien la inhibició de la Comissió Europea davant les evidències de distorsió dels resultats de recollida separada i reciclatge d'ampolles de plàstic
Dimarts 8 Octubre 2024Més d'un centenar d'entitats ambientals i socials representades per l'Aliança Residu Zero i la plataforma #LeydeResiduosYa mostren el seu rebuig per la falta de compromís de la Comissió Europea davant les evidències que proven com els resultats de recollida separada i reciclatge d'ampolles de plàstic s'inflen de manera il·lícita per part de les marques i els supermercats a Espanya.
La veracitat i la transparència d'aquests resultats és clau per a assegurar el compliment dels objectius de les Directives comunitàries en matèria de residus i la reducció de l'impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient i així assegurar la transició cap a una Europa lliure de residus d'envasos abandonats.
Aquest octubre, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha d'impulsar la posada en marxa del Sistema de Dipòsit i Retorn basant-se en les dades de recollida separada d'ampolles de plàstic de begudes, que segons un estudi d'Eunomia encarregat per Zero Waste Europe i l'Aliança Residu Zero espanyola, està en el 36%, molt lluny del 70% que marca la Llei de Residus.
En cinc anys, la recollida separada d'ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres haurà de triplicar el seu rendiment actual a Espanya. Durant els 30 anys del contenidor groc, les ampolles de plàstic que es recullen separadament a penes han arribat a un 36%, segons un estudi realitzat per Eunomia i encarregat per Zero Waste Europe i l'Aliança Residu Zero, mentre que els objectius comunitaris marquen que en 2029 aquesta xifra haurà de ser del 90%.
Es tracta d'un objectiu impossible d'aconseguir si no s'apliquen mesures d'eficàcia i eficiència provada com els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) per a la reutilització i reciclatge d'ampolles, llaunes i brics. I és per això que, en aquest mes d'octubre, la Llei de Residus, aprovada per una àmplia majoria del Congrés en 2022, obliga el Govern a fer públic el resultat del mesurament real d'aquest indicador en 2023. Si se situa per sota del 70%, la llei estableix que les marques de beguda i els supermercats, en un marge de dos anys, estaran obligades a vendre aigües, sucs, begudes refrescants, energètiques i isotòniques i begudes alcohòliques amb un petit dipòsit econòmic per a incentivar que la ciutadania retorni els envasos buits a la botiga. Aquest sistema haurà d'aconseguir en el termini de dos anys des de la seva posada en funcionament una recollida separada en pes com a mínim del 90% respecte del total d'aquests mateixos envasos introduïts en el mercat.
El resultat del 36% aportat per Eunomia, la consultora de referència a escala comunitària en matèria de residus i que treballa braç a braç amb la Comissió Europea en aquesta mena de mesuraments, entra en conflicte amb l'ofert pels responsables actuals d'Ecoembes, que ho situaven en el 71%. Així que, a l'espera de l'avaluació i declaració del Ministeri per a la Transició Ecològica, més d'un centenar de col·lectius ambientals i socials, representats per l'Aliança Residu Zero i la plataforma #LeydeResiduosYA, han elevat l'assumpte a la Comissió Europea.
“Davant aquesta situació, el passat 24 de setembre vam remetre a Brussel·les l'ampliació d'una queixa que ja presentem contra el Regne d'Espanya el març de 2023 per incomplir l'objectiu de reciclatge i reutilització per a l'any 2020 i que ha derivat en un procediment d'infracció contra el Govern. No obstant això, la Comissió ha fet cas omís de les evidències i, incomprensiblement, ha preferit mirar a una altra part”, denuncien aquest conjunt d'entitats. Per als col·lectius denunciants, aquesta posició de la Comissió és contrària a l'esperit de la Directiva sobre els Plàstics d'un Sol Ús (SUP), que ha de garantir la protecció del medi ambient enfront de la contaminació de plàstics d'un sol ús. “Enfront d'una situació d'alarma com la denunciada, suposa un acte d'irresponsabilitat obviar un conjunt de proves sòlides que evidencien l'incompliment de la seva pròpia normativa”, afegeixen. A més, les organitzacions denuncien que la queixa presentada ha estat arxivada “en un temps rècord de tot just una setmana”, quan les organitzacions socials van aportar un fons documental de més de 700 pàgines, incloent-hi l'informe complet de Eunomia i l'encarregat pel Ministeri a Tragsatec.
En aquesta mateixa línia, el mateix 24 de setembre, un grup de representants d'aquestes plataformes, es van reunir amb membres de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió, que van confirmar que la seva missió només és, “per un principi de confiança”, centrar-se en el fet que els estats membres reportin les seves dades en termini. “Després de 30 anys de nefastos i insuficients resultats, la Comissió no pot continuar aplicant el principi de confiança en els Estats membres. Mentre les marques i els supermercats puguin continuar reportant els seus propis resultats sense traçabilitat, ni avaluació tècnica independent, ni rigor metodològic a través de les seves empreses de gestió de residus, i els estats membres donin per bons aquestes dades sense cap esperit crític, de res servirà que la Unió Europea promulgui lleis ambicioses. Mai es compliran i la visió de construir una Europa lliure de residus d'envasos abandonats no s'aconseguirà mai”, expliquen les entitats.
Davant aquesta situació, els col·lectius denunciants demanen a la Comissió Europea, complint el principi de transparència en matèria mediambiental, que faci públics les primeres dades de recollida separada d'ampolles de plàstic de begudes que la directiva SUP obligava a reportar per a 2022 i els analitzin de manera crítica, “perquè quan Eunomia ho ha fet a Espanya, el resultat ha estat d'un 36%, enfront de les dades del 71% proporcionats per la indústria. Si no ho fan, estarem tirant a les escombraries una dècada, pendents que avaluïn la veracitat, transparència i traçabilitat dels resultats de recollida separada i reciclatge d'envasos de 2029”.
Respecte a la decisió que ha de prendre el Ministeri per a la Transició Ecològica ara a l'octubre, les entitats, “amb les proves que tenim sobre la taula, demanem que es declari l'incompliment de l'objectiu sobre la recollida separada d'ampolles de begudes de plàstic fixat per a 2023, que es doni llum verda a la posada en marxa del Sistema de Dipòsit i Retorn i que es faci de manera clara i contundent, sense deixar marge a cap interpretació que pugui alentir o fer descarrilar la posada en marxa d'aquesta pràctica. La ciutadania té dret a retornar llaunes, ampolles i brics a la botiga perquè es reutilitzin o reciclin en nous envasos. El medi ambient té dret a deixar de sofrir tant la contaminació que provoca l'abandó massiu d'envasos de begudes als nostres parcs, carrers, camins, muntanyes, platges, rius, mars i oceans, com les conseqüències de l'extracció massiva de recursos naturals per a la fabricació d'envasos d'un sol ús”, conclouen.
L'Aliança Residu Zero la formen:
La Plataforma #LeydeResiduosYA la formen:
- Compartir...
- Send to a friend
- more...