El ministre Cañete modifica la Llei de Residus amb un Decret Llei a conveniència de determinats lobbies empresarials

Divendres 4 Maig 2012

El nou redactat elimina la possibilitat de crear 14.000 llocs de treball a cost zero i que el sector de la distribució ingressi 535 milions d'euros anualment, a la vegada que veta l'opció al Sistema de Retorn d'envasos que triplicaria les taxes de recuperació.

Només deu mesos després de votar favorablement al Congrés la Llei de Residus i Sòls Contaminats, el Consell de Ministres d'avui ha aprovat un Decret Llei de mesures urgents en matèries ambientals. Entre elles hi ha l'eliminació de l'article 21.2 de l'esmentada Llei, per la qual cosa es veta la possibilitat que un Sistema de Retorn d'Envasos (SDDR) pugui ser implantat a Espanya.

Retorna denuncia que el Govern, mitjançant un Reial Decret, ha eliminat part d'una llei per afavorir els interessos industrials d'un determinat sector davant dels interessos socials, ambientals i econòmics. Segons Domingo Jiménez Beltrán, president d'honor de Retorna: "volem transmetre la nostra més profunda preocupació davant la derogació de l'article 21.2, ja que veta la potestat de les administracions d'implantar un Sistema de Retorn. És una barbaritat jurídica i transgredeix les directives comunitàries que donen prioritat al SDDR".

Retorna nega que la urgència estigui darrere del canvi legislatiu. Amb el formulat de la Llei de residus aprovada al juliol, perquè el Sistema de Retorn s'implantés a Espanya hauria d'haver passat abans el dictamen vinculant d'una comissió d'experts que avaluaria la seva viabilitat econòmica, tècnica, social i ambiental. "Des de Retorna entenem que han pogut haver pressions al Govern per part d'alguns representants de la indústria envasadora i de l'actual gestor dels contenidors de recollida d'envasos, que han culminat en el veto al Sistema de Retorn sense abans donar-li l'opció de demostrar la seva viabilitat. Això suposa la imposició dels interessos empresarials d'uns pocs per davant dels de la resta de sectors de la societat", declara Miquel Roset, director executiu de Retorna.

Precisament, l'estudi econòmic que demostra els avantatges ambientals, socials i econòmics de la implantació d'un Sistema de Retorn, amb cost zero per a les administracions, importants estalvis en serveis de neteja per als ajuntaments i la creació de 14.000 llocs de treball, se li va fer fer arribar al ministre Arias Cañete abans de la seva decisió. Així mateix l'estudi va ser presentat en una reunió de treball a Federico Ramos, secretari de Medi Ambient i a Guillermina Yanguas, directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural del MAGRAMA.

En l'estudi Econòmic elaborat per la consultora britànica Eunomia, queda demostrat que la implantació del SDDR a Espanya no costaria més als fabricants i envasadors i compensaria amb 535 milions anuals als comerciants. I tot això triplicant els índexs de recollida selectiva d'envasos del 35 al 90%.

Malgrat la decisió del Govern, Retorna manté el seu compromís amb el medi ambient i amb una societat moderna en què els residus siguin considerats recursos que no s'han de dur a l'abocador o incinerar, i menys en una situació de crisi com l'actual. Dels 51 milions d'envasos de begudes que cada dia es posen al mercat, 28 milions van a parar a abocadors o es perden en el medi ambient. Només els envasos de begudes que no es reciclen proporcionarien recursos per valor de 133 milions d'euros l'any.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: