Exigeixen a la Comissió Europea que posi fi a 30 anys d'informes falsos per part de marques de consum i Estats membres sobre els resultats reals de la recollida, reutilització i reciclatge d'envasos d'un sol ús

Dimarts 24 Setembre 2024

Onze grups ecologistes de diferents països de la UE, sota el paraigua de Zero Waste Europe i Break Free From Plastic, demanen a la Comissió Europea que acabin amb les dades falses per part de les marques de consum i els supermercats sobre reutilització, recollida selectiva i reciclatge d'envasos d'un sol ús, perquè aquesta manipulació bloqueja l'aplicació de la legislació de residus de la UE i la transició cap a una Europa sense residus.


Avui, un nodrit grup de representants d'ONG europees, membres del moviment Break Free From Plastic i de la xarxa Zero Waste Europe, han desplegat una gran figura de Pinotxo, feta de paper, enfront de l'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les. L'acció, en la qual han participat 11 organitzacions, il·lustra com les grans marques de consum i els supermercats, amb la passivitat dels Estats membres, estan frenant el desplegament de la legislació ecològica de la UE per a reduir els envasos de plàstic d'un sol ús en comunicar dades falses sobre el veritable rendiment dels sistemes de reutilització, recollida selectiva i reciclatge en molts països europeus.

L'èxit de les directives i reglaments de la UE en matèria de residus depèn de la seva correcta aplicació per part dels Estats membres. Una pedra angular de la legislació són els objectius de reducció de residus i taxes de reciclatge. No obstant això, un recent informe d'Eunomia, ZWE i l'Aliança Espanyola Residu Zero, revela que la indústria dels envasos a Espanya, representada per Ecoembes, fa dècades que falseja el rendiment real dels sistemes de reciclatge per a bloquejar l'aplicació de la legislació sobre residus que ha de portar mesures disruptives com la prohibició de determinats envasos, l'obligació d'utilitzar envasos reutilitzables o la implantació de sistemes de dipòsit i devolució.
 
Larissa Copello, responsable de política d'envasos i reutilització de Zero Waste Europe, afirma:

"La nova Comissió ha d'obligar als Estats membres a no acceptar dades falses de la indústria; en cas contrari, tots els esforços per aplicar una legislació progressista sòlida -que és absolutament necessària- seran en va. Per exemple, la notificació dels objectius de reciclatge, prevenció de residus i recollida selectiva podria donar lloc a una exempció de l'obligació de complir els objectius de reutilització o de l'obligació d'aplicar sistemes de dipòsit i retorn per part dels Estats membres, segons el text final acordat del Reglament d'envasos i residus d'envasos de la UE. Per tant, la Comissió ha d'assegurar-se que la comunicació de les dades sigui transparent i es realitzi correctament, ja que, en cas contrari, aquestes mesures mancarien de sentit i no podrien aplicar-se"

Miquel Roset, director i portaveu de Retorna, afirma: 

 "El cas d'Espanya, país d'origen de la futura vicepresidenta de la Comissió Teresa Ribeira, és paradigmàtic sobre el problema de la falsificació dels informes sobre els resultats del reciclatge a Europa. Fa quatre mesos, presentem un informe, juntament amb Zero Waste Europe i Eunomia, per a informar el Govern espanyol que la xifra real de recollida separada d'ampolles de plàstic per a begudes de menys de tres litres era del 36%, gairebé la meitat del 71% reclamat per Ecoembes. A la fi d'octubre, Espanya ha d'informar si aquesta xifra ha aconseguit el 70% i, si no és així, la Llei de Residus espanyola dicta la implantació d'un sistema de dipòsit i devolució".

Chloé Schwizgebel, coordinadora de Projectes de la Fair Resource Foundation, afirma: 

"Des de fa anys, les xifres de reciclatge comunicades per Bèlgica són increïblement altes. Tan altes que el reciclatge de vidre va aconseguir oficialment el 120% en 2023, la qual cosa no és tècnicament possible. Veient tots els envasos que embruten els carrers de Brussel·les, com pot ser possible? No obstant això, Bèlgica -i altres Estats membres- no han de rendir comptes per uns resultats tan forassenyats. Afegir nous objectius sense garantir un major compliment no millorarà la situació".

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: